History

Merkenraces behoren tot de meest spectaculaire vormen van autosport die bestaan. Al heel snel begreep een sportief merk als Renault dat het talent van een rijder de doorslag geeft als iedereen over hetzelfde goede materiaal beschikt. Renault liet ons zo kennis maken met de Gordini, de R5, de Mégane en uiteraard de Clio! Internationaal waren er onder meer de Alpine V6, de Renault 21 Turbo, Spider en de Renault Clio V6.

Nederland

In 1991 moest de legendarische Renault 5 GT Turbo, goed voor jaren autosportplezier, op de startgrid plaats ruimen voor de Renault Clio 16V. De eerste Nederlandse Renault Clio Cup startte in 1991, terwijl er in 1996 een tweede Cup volgde met de Renault Clio II. Na zes seizoenen maakte de Clio Renault Sport Cup plaats voor de derde versie Dutch Renault Clio Cup, met uiteraard de derde generatie Renault Clio. Tussendoor zou in 1997 de Renault Mégane Trophy even de fakkel overnemen, maar in 2001 was de Clio Renault Sport Cup er dus weer. Het kampioenschap kende een enorm succes, met tot 76 inschrijvingen in 2001. In 2007 volgde dan de derde generatie Renault Clio Cup.

Palmares Nederland Renault Clio Cup:

1991: Frans Verschuur

1992: Frans Verschuur

Junior Cup: Robert Valkenburg

1993: Donald Molenaar

Junior Cup: Fred Hehl

1994: John de Vos

Junior Cup: Eduard Peters

1995: Frans Verschuur

Junior Cup: Jacky van der Ende

1996: Phil Bastiaans

Junior Cup: Dick Postel

2001: Jeroen Bleekemolen

Junior Cup: Mario Bik

2002: Sebastiaan Bleekemolen

Junior Cup: Patrick de Jong

2003: Robert van den Berg

Junior Cup: Bernhard ten Brinke

2004: Sebastiaan Bleekemolen

Junior Cup: Bertus Sanders

2005: Allard Kalff

Junior Cup: Mike Verschuur

2006: Mike Verschuur

Junior Cup: Hoevert Vos

2007: Tim Buijs

2008: Pim van Riet

Olympia klasse: Peter Bergervoet

2009: Sandra van der Sloot

Olympia klasse: René Steenmetz

2010: Addie van de Ven

Olympia klasse: Hans Bos

2011: Sebastiaan Bleekemolen

Olympia klasse: Marcel Dekker

2012: Niels Langeveld

Olympia Klasse: Ruud Steenmetz

België

De Renault Cup startte in België in 1987 met de Renault 5 GT Turbo Cup, toen samen met Nederland als Benelux-competitie. Het Benelux kampioenschap werd een Belgian Cup met de Renault Clio 16S tussen 1991 en 1996. Wat volgde was de Renault Mégane Coupé 16V en later weer de Clio cup (2001–2004, en vanaf 2008).

Palmares België  

1995: Pierre-Yves Corthals

 

1996: Pierre-Yves Corthals

1997: Pierre-Yves Corthals

1999: Stéphane Lémeret

2000: Pierre-Yves Corthals

2001: Mathias Viaene

2002: Stéphane Lémeret

2003: Michel Heydens

2004: Pierre-Yves Corthals

2008: François Verbist

2009: François Verbist